4,9 milliárd forint értékű beruházást adtak át a Köfémben

2016. Szeptember 21.
A Köfém Keréktermék üzeme 1996-ban indult 32 fővel. Most, az új gyártósor üzembe állításával a foglalkoztattak létszáma csaknem eléri az 500 főt. A gyártás várhatóan a 2017-es év elején indul.

 

A mai napon bejelentett beruházás két új, a Köfémben felállított gyártósort jelent, amelyek segítségével jobban kielégíthető az acélkerekekhez képest erősebb, könnyebb és kevesebb karbantartást igénylő keréktermékek iránti növekvő európai kereslet. A két gyártósor közül ma adjuk át az egyiket, mely egy nagyon rugalmas, csúcstechnológiát képviselő polírozó sor, amelyen az Alcoa által szabadalmaztatott LvL ONE és Dura-Bright EVO termékek gyárthatóak. Ez a lépés a Köfém Keréktermék gyár korábbi fejlesztéseihez jól illeszkedik: ugyanis tavaly a kereslet kielégítésére az Alcoa megduplázta a Dura-Bright EVO keréktermék gyártási kapacitását. A második gyártósor, az Alcoa keréktermékek gyártási kapacitását növelő megmunkáló sor, 2017 év elején áll munkába.

A nevezetes alkalom megünneplésére szolgáló eseményen részt vett dr. Szabó László külgazdasági és külügyi miniszterhelyettes, Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint az Alcoa vezetősége, munkatársai, továbbá a kivitelezésben részt vállaló vállalkozásoknak a képviselői.

Tóth Csaba
, a Keréktermék üzletág gyárigazgatója köszöntőjében fontos állomásnak nevezte a gyár történetében az új gyártósor átadását. Megköszönte az Alcoa minden csoportjának az odaadó munkáját, amely hozzásegített a beruházás megvalósításához, és örömét fejezte ki, hogy a projektmenedzsment feladatokat magyar mérnökök végezték.

Tim Myers
, az Alcoa Szállítmányozási és Építőipari Megoldások Divízió – amelynek az Alcoa Keréktermék is részét képezi – elnöke szerint „Két évtizedes székesfehérvári innováció, gyártás és a városvezetéssel fennálló partnerség után büszkén mondhatjuk, hogy a Magyarországon készülő Alcoa keréktermékek ma Európa minden útján és autópályáján megtalálhatóak. Az elmúlt húsz évben elvégzett munkánk előre vetíti, hogy az Alcoa Keréktermékek jövője sokkal fényesebb lesz, mint amilyen a múlt volt Európában és itt, Magyarországon is.”

„Székesfehérvár városa büszke az Alcoával fennálló partneri kapcsolatára és nagyra értékeli az Alcoa növekedésének ezt az újabb jelentős mérföldkövét” – mondta dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a világ leginnovatívabb kamion-, autóbusz- és vontatmány keréktermékei itt, a mi városunkban készülnek.” A polgármester köszönetet mondott Magyarország kormányának Székesfehérvár gazdaságának a támogatásáért,  a vállalatnak a várost segítő beruházásokért, az Alcoa vezetőinek a kiváló partnerségért, majd külön kiemelve megköszönte az Alcoa munkavállalóinak az elmúlt 20 évben végzett munkáját, amivel jó szakemberként segítették a cég, azon keresztül pedig a város fejlődését.

Dr. Szabó László
külgazdasági és külügyminiszter-helyettes ünnepi beszédében kiemelte, hogy az Alcoánál az amerikai innováció a magyar kreativitással, a magyarok szakértelmével és hatékonyságával párosulva az elmúlt több mint két évtizedben komoly sikereket ért el. „Folyamatos magyarországi fejlesztéseivel az Alcoa egyértelműen bizonyította, hogy hosszú távon kíván a magyar gazdaság meghatározó szereplője lenni, hiszen Magyarország vonzó befektetési környezetet tud kínálni azoknak a vállalatoknak, akik a munkahelyteremtés céljából kívánnak hazánkba jönni.”

Colleen Bell
nagykövet felidézte első látogatását az Alcoánál – mint mondta, nagykövetként ide vezetett szinte az első útja 2015 januárjában – és örömmel üdvözölte az újabb fejlesztés bejelentését. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gazdasági sikerek mellett legalább annyira fontos a vállalatnak a társadalmi felelősségvállalásban tanúsított szerepe, és gratulált a 2500 órát jelentő önkéntes munkához.


Az Alcoáról 

Az Alcoa a könnyűfém-technológia tervezésében és gyártásában élen járó globális vállalat, amely innovatív, sokoldalú megoldásain keresztül mozdítja elő a világ fejlődését. Alkalmazott technológiáik a gépjármű- és kereskedelmi szállítmányozástól egészen a légi- és űrutazásig erősítik az iparágat, valamint az ipari és szórakoztatóelektronikai termékek fejlődéséhez is hozzájárulnak. Fejlesztéseik ezenkívül intelligens épületek kivitelezését, fenntartható élelmiszer- és italcsomagolások gyártását, nagy teljesítményű légi, földi és tengeri védelmi járművek kifejlesztését, mélyebb gáz-és olajipari fúrásokat és hatékonyabb áramfejlesztést is lehetővé tesznek. A vállalat már több mint 125 éve az alumíniumgyártó ipar úttörőjének számít, és ma 58.000 főt foglalkoztatnak a világ 30 országában, hogy hozzáadott értéket képviselő, titánból, nikkelből és alumíniumból készült termékeket, valamint a legjobb minőségű bauxit-, timföld- és nyersalumínium-termékeket gyártsanak. További információk awww.alcoa.com, a www.twitter.com/Alcoa és a www.facebook.com/Alcoaoldalakon olvashatók.


Az Alcoa Keréktermék és Szállítmányozási Termékek Üzletágról 

Az Alcoa Keréktermék és Szállítmányozási Termékek (AWTP) központja Clevelandben (USA, Ohio Állam) található; az üzletág az Alcoa Szállítmányozási és Építőipari Megoldások Divízióhoz tartozik. Az Alcoa Keréktermék európai központja Székesfehérváron van. Az AWTP széles alkalmazhatósági körű termékei a kereskedelmi forgalomban lévő járművek és a védelmi ipar piacai számára készülnek. Ilyenek például a préskovácsolt alumínium keréktermékek, azon belül a prémium termékek éppúgy, mint a kamionokon használható Dura-Bright EVO, Dura-Flange, LvL ONE és az M-Series keréktermékek, továbbá más, az említett piacokon alkalmazott alumínium alkatrészek széles köre. További információk awww.alcoawheelseurope.com, a twitter.com/AlcoaWheels

 

http://www.minalunk.hu/szekesfehervar/index.php?n=5&tartalom_id=30397&area=558

Legújabb hírek

A hazai autóipar jövője az oktatáson múlik

2017. Október 16.
Az oktatáson múlik a hazai autóipar jövője - hangsúlyozta a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára a napokban kezdődő Automotive Hungary kiállítással kapcsolatban a Népszavának adott interjújában.

Interjú Szigeti Tiborral a LUK első magyar igazgatójával

2017. Augusztus 19.
Július 1-jétől Szigeti Tibor tölti be a Schaeffler-csoporthoz tartozó szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. gyárigazgatói pozícióját.